Svampmiddag och filmsöndag

Diskmaskinen går för fullt, kaffekokaren puttrar på bänken och kardemummaskorporna är uppradade på ett fat. Ljusen är tända och sprider mysig doft i hela lägenheten, vanilj. Dags för lite kvällsfika. Mysigaste stunden på hela dygnet. Avkopplande.


Idag har vi suttit och fikat i en skogsglänta, strosat omkring med gummistövlar i skogen och letat efter svamp. Vi hittade en hel del (en blandning av kantareller, trattkantareller och taggsvamp), så till middag blev det svampgryta. Ännu ett hösttecken. Ikväll fortsätter vi vårat filmtittande, de senaste kvällarna har vi betat av; Boy A, Män som hatar kvinnor, The edge of love, A diary of a sexaddict, De bortglömda och ikväll tänkte vi förtsätta med Genova och om Jonathan får som han vill de två filmerna om Ché Guevara. Vi får se hur timmarna räcker till helt enkelt.

Mattips

Lördagsmiddag. Soffmys och filmer.



Rosépepparbiffar med spagetti och paprika.

Spagetti med paprika

För 4 personer

2 gula paprikor
2 röda paprikor
2 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
1 knippe basilika
400 g spagetti eller fettuccine
salt och 1 msk smör
En och En fjärdedels dl grönsaksbuljong
En och En fjärdedels dl torrt vitt vin
2 msk balsamvinäger
nymalen peppar

Gör så här

1. Skär parikan i smala strimlor. Skala och finhacka vitlöken. Hacka basilikan och persiljan, spara lite till dekoration.
2. Koka pastan al dente.
3. Smält smör i en stakpanna, fräs vitlöken och paprikastrimlorna. Tillsätt buljongen och vinet och låt allt småputtra i ca. 8 minuter. Krydda med balsamvinäger, salt och peppar.
4. Häll pastan i ett durksalag och låt rinna av. Blanda med grönsakerna i en panna och hetta upp. Rör ner de hackade kryddörterna och granera med basilikabladen.

Färgigt. Jättegott!

Godnattpuss

Kvällstimmar. Snart midnatt, jag tänker gå och lägga mig tidigt ikväll. Helst innan tolv. Jag är nöjd med dagen. Promenaden var jobbig, men ändå uppiggande. Jag var helt slut efteråt, på ett bra sätt. Naturen är riktigt fin just nu, när sommaren övergår till höst. Löven svävade ner från träden, gula små. Regnet föll sakta från himlen. Det gjorde mig ingenting, det känndes som ett trevligt avslut på sommaren som varit och en försmak på kommande årstid. Insikter. Vi har haft en fin sommar men på ett sätt har den flugit förbi. Men när jag tänker tillbaka var det evigheter sedan första sommarlovsdagen. Åren går fort. Nu ser jag fram emot en mysig höst och en mer strukturerad vardag.
Ikväll har jag varit finklädd, ätit mat hemma hos mamma och unnat mig lite onyttigheter. En gång i veckan. Som lördagsgodis när man var liten. Det ska gå. Godnattpuss.

Frukostfika en sen fredagsmorgon

Mysmorgon. Fredagsmorgon. Jag sitter med en ruffsig toffs i håret, leggings och en stor randig t-shirt. Myskläder. Jag gillar fredagar. Jag och älsklingen har precis ätit en macka med ägg och druckit kaffe. Alldeles för sent. Men hur skönt som helst. Måste passa på innan skolan börjar. Dessutom ett bevis på mitt nya kaffeberoende och skorpberoende. Godaste jag ätit.




Idag tänkte vi åka ut till Björnön och promenera igen. Själsrenande motion bland fågelkvitter, natur och frisk luft. Jag gillar att motionera ute i naturen framför gym. Det är avkopplande och människotomt. Ensamtid. När vi kommer hem igen tänker jag hoppa in i duschen och göra mig fin. Bara för att det är fredag!

Idag har jag målat leenden på läpparna och blivit beroende av kaffe.

Nu har jag landat. Hemma. Framför datorn. Lite ensamtid. Ibland kan det vara det skönaste som finns att sätta sig på datorstolen, klicka runt på olika sidor, skriva av sig och försvinna in i en annan värld en stund. Idag har min verklighet varit lite upp och ner. Imorse var jag fröken svår, ville bara ligga kvar under täcket och låta världen försvinna. Men jag lyckades ta mig upp på fötterna och förvandla världen från mentaltkaos till ett och annat leende. Stadspromenad, shopping, stadspromenad, ett stopp i mammas kök och en kopp kaffe på balkongen och en lång och skön kvällspromenad hem med investeringarna i handen. Ett till leende.

De senaste dagarna har ett nytt början-till-beroende vuxut fram. Kaffedrogen. Jag har bävat för den dagen och trott att jag aldrig kommer hamna i kaffefällan. Nu efter bara några dagar gillar jag det väldigt mycket och är redan fast. Dock med mycket mjölk och lite rårörssocker. Vuxenpoäng.

När Jonathan kommer tillbaka, om en stund, ska vi krypa ner i soffan och titta på Män som hatar kvinnor. Lite vardagsmys.

Små onsdagsord en regnig sensommarvardag

Regnet öser ner, smattrar mot rutan. Motivationen avtog lite. Nyss var vi påväg ut på en promenad men vände i dörren. Nu ligger vi i soffan igen, Linnea spelar låtar på sin mobil och Jonathan spelar gitarr. Lite små mysigt faktiskt. Egentligen skulle vi bara dra ner periennerna igen, hämta täckerna och se på film hela dagen. Det känns som en sån dag idag. Men så ser det inte riktigt ut. Som det ser ut nu ska vi gå ner på stan en sväng...

Dinkelbullar och Kardemumma skorpor

Dinkelbullarna är nygräddade, skorporna nerstoppade i en glasburk och kaffekokaren puttrar. Kvällsfika. Under eftermiddagen och kvällen har jag och Jonathan bakat bröd, skorpor och mat samtidigt. Tre flugor i en smäll. Jag önskar att jag orkade ägna mig mer åt att baka nödvändigheter och annat gott lite oftare. För det är riktigt avkopplande när man väl gör det. Bullarna är perfekta till frukost och skorporna som ett tilltugg till kaffet eller tet.




Dinkelbullar och Kardemumma skorpor. Båda är Leilas recept.

Idag har vi dessutom hunnit med att gå milen på Björnön, handlat ingredienser till bakningen, skickat in csn-papper, köpt salva på Apoteket och hängt upp tvätt. Nu väntar en skräckis och kvällsfika med kära syster som precis kom hit för att sova över. Så nu blir det myskväll.

Kärleken lever kvar i våra händer


ibland behövs inga ord...

Löven faller redan på min näthinna och jag försvinner alltid in i drömmar som tar mig tillbaka till verkligheten.

För mig brukar måndagar oftast vara väldigt bra dagar. Ny vecka. Nystart. Lite så. Lite extra peppad. Så har även denna måndag sett ut. Jag har upplevt morgontimmarna, mina få ensamtimmar. Njutigt av lugnet. Gjort frukost i min egen takt, druckit te och besökt bloggar. Pratat med syster i telefonen och planerat in en lång promenad på Björnön. 6 kilometer. Nu är det dags att komma iform igen. En riktig kickstart. Efter det landade vi på mammas balkong med en smoothie i handen, vi pratade bort hela eftermiddagen med diskussioner om livet och allt som hör till.



Ikväll har vi ätit en god och hyfsat hälsosam soppa, städat lägenheten och jag har äntligen fått in mina kläder i garderoben igen och rensat bort lite sommarkläder. Nu vill jag fylla på med nya, höstinspirerade plagg. Jag börjar känna mig redo för hösten. För stearinljus, mörkare kvällar, stora sockor, halsdukar, jacka och färgsprakande träd. Finns det någonting vackrare? Jag har bestämt mig för att planera mina dagar bättre i fortsättningen, speciellt när skolan drar igång. Det kan jag behöva och fokusera mer på mina studier. Jag lever bara studentliv en gång och jag borde ta vara på varje sekund...

Så snurra min jord igen

Igårkväll kom vi hem igen efter en fullspäckad dag på Gröna Lund. Innan vi gick in på tivolit blev vi bjudna på frukost/brunch/lunch-buffé på Hasselbacken av Jonathans föräldrar. Helmysigt och jättegod mat. Därefter sprang vi runt och åkte karuseller till klockan åtta. Egentligen så hann vi inte så mycket, eftersom att det var så mycket folk och alldeles för långa köér, men vi hade en jättetrevlig dag ändå. Den nya berg-och dalbanan, Insane, levde verkligen upp till sitt skrämmande namn. Den var läskig.



Så var det helt plötsligt måndag och ny vecka igen. Den senaste veckan har bara försvunnit i någon slags dimma. Tiden går verkligen alldeles för fort... nu är det bara åtta dagar kvar till skolstart. Jag börjar bli lite nervös. Idag lyckades jag ta mig upp halv tio i alla fall, det går mot rätt riktning. Nu ska jag tina några frallor och äta lite frukost. Innan dagen börjar på riktigt.

Noll

Slarvig knut i håret, jeansshorts, slapp oversizetröja, photoshop-pill, pizza, mys-slö-soffa-dag och massa filmer. Härliga lördag, ibland är det så himla sönt att bara vara. Noll tankeverksamhet...en typisk vara-ledig-från-grubblandet-dag.




Fast det vore skönt att komma ut en stund. Andas in lite frisk sommarluft och hålla handen. En liten sväng runt stan... kanske?

Lyssnar till nattregn och funderar över livet

Jag gillar den nattliga kreativiteten som kryper fram efter en mysig nattpromenad i regnet. Genomblöta fötter, paraply och en alldeles förstor gul regnkappa. Jag gillar när gatulyktorna lyser upp regnet i natten. Jag får en speciell känsla av det. Vi har varit hemma hos mamma ikväll, suttit på balkongen, druckit vin och pratat om livet. Jag har haft en mysig känsla i kroppen idag. Tidigare idag satt vi på en uteservering och fikade. Jag känner mig lättad. Sängen känns väldigt lockande, jag var uppe tidigt imorse för att färdigställa min uppsats. Dessutom är jag lite trött på det här med efterfest. Livet känns bra just nu. I den här stunden, med lite alkohol i kroppen. Imorgon kanske allting känns annorlunda. Men jag kommer ha en bra helg. Lördagen är oplanerad, men på söndag gör jag Stockholm och Gröna Lund. Jag blir som ett barn igen med karuseller i närheten...



puss och godnatt.

All kärlek

Idag har Jonathan mestadels fått agera fotograf. Jag gillar resultatet. Kul att själv få vara med på bild också. Det har varit dåligt med egobilder, den senaste tiden. Dagen har varit jättefin tillsammans med mina söta systrar, mamma och älsklingen. Som Jonathan sa: fröken mesig, fröken aggressiv och fröken gnällig. Kan ni gissa vem som är jag? Mamma är en blandning av oss alla tre. Han kan inte ha det lätt tillsammans med oss jämt. Tur att han har tålamod...








Vi har grillat korv, fotat en massa, badat och jag tror definitift att det var årets sista dopp, det börjar bli kallt i vattnet nu. Om så är fallet tycker jag att vi hade en väldigt lyckad sista-strand-dag tillsammans. All kärlek.

Rosa kärlek

Solen skiner och jag är på gott humör. Lite stressad i själen, men annars är allt bra. Jag har precis väckt Jonathan, pratat med mamma och systrarna och planerat in en tur till gropen idag med. Det blir nice.



När jag kommer hem har jag lite saker att fixa. Inlämning av uppgift för att få godkänt i ena kursen och handla frukost. Jag fick klämma i mig några knäckebröd med philadelphilaost och ett gals alldeles för svag saft till frukost idag, det är inte okej. Nej, nu börjar det bli dags att åka. Hoppas ni får en fin dag.

Drömmar kan bli verkliga




En dag i gropen. Klippor, bad, plättar med sylt och grädde, solstolsläsning, foto med mamma på ditvägen, fjärilar, spindlar och syskonkärlek. Det har varit riktigt fint augustiväder idag. En riktig kontrast från gårdagens regnoväder. Imorgon lovas tjugofem-grader-varmt. Det kanske blir det sista doppet för i år? Det känns åtminstone som att sommaren kan ta slut när som helst nu. Det är bäst att ta till vara på de sista solstrålarna.
Nu sitter jag nyduschad och väntar på att vattenkokaren ska koka upp. Jag tror det blir en chilatte för min del ikväll, det var längesen sist. Peace.

Utan dina andetag

Jag vet att du sover
känner värmen från din hud
bara lukten gör mig svag
men jag vågar inte väcka dig nu...






Det blev en lyckad dag igår. Trots att det började spöregna när vi tänkte åka ut och knäppa lite kort, så vi åkte mest runt i bilen och letade efter en bra fotoplats i regnpauserna, men vi hittade ingen. Vi skrattade oss mest igenom det. Så vi åkte till Maxi och köpte god mat istället. Skomakalåda blev det. Kvällen spenderades i soffan, med tända ljus, glass, mysiga kuddar och filmen, Joe Black. Allting känndes sådär extra mysigt.

En dag vi aldrig glömmer

Sen tisdagsfrukost.



Artonde augusti. Fyra år tillsammans med Jonathan.

Ikea, äppelkaka och nötskal...

Igår avslutade jag dagen med att skriva "Imorgon har jag planer att förverkliga. Mer om det då." Men jag har inte riktigt hunnit så långt ännu. Lite kort om mina planer: få tillbaka rutiner som att stiga upp på morgonen, böja träna och äta hälsosammare. Efter en ganska så stillasittande sommar, var jag livrädd när jag skulle stiga upp på vågen imorse. Men det visade sig bli en ganska så positiv överraskning ändå. Jag hade visserligen inte gått ner i vikt, men inte gått upp särskilt mycket heller. Ida + en kamera på 1,4 kilo = 51,5.

En parantes:
Imorse var jag verkligen "Ida i ett nötskal", det första jag gjorde när jag gick upp var att väga mig, då vägde jag 50,1. Jag sätter på mig ett nattlinne, hänger kameran runt halsen och ställer mig på vågen, för att den här gången ta ett kort. Jag väger då 51,5 kilo och jag kan verkligen inte förstå varför. Efter att ha tagit av mig nattlinnet och konstaterat att det inte väger något och efter en stund av total förvirring, inser jag att det är kameran som väger. Ibland blir det kortslutning i hjärnan.





Annars har jag haft en väldigt trevlig dag idag. Jag och systrarna åkte en sväng till Ikea för att leta efter en kökslampa till vårat kök, men hittade ingen som passade. Vi har också handlat mat och skrivit en matlista för veckan. Mer hälsosamt än vanligt. Lilla lillasyster gjorde oss sällskap vid middagen. Vegetarisk grönsakslasagne stod först på listan. Efter det bakade vi äppelkaka och så var det med de planerna... men jag har som sagt inte kommit igång med förverkligandet av mina planer ännu. Så jag mjukstartar lite. Imorgon är det en speciell dag, då är det inte särskilt passande att hålla sig till någon diet. Så jag tar en dag i taget.

Nu blir det roiboste, strawberry and cream och en timmes läsande innan jag gör entré i sovrummet. Puss och godnatt.

Morgonte i rosenkoppar

Kreativmorgon...





Jag känner lugnet den här morgonen. Dricker te och äter havregrynsgröt. Låter Jonathan sova lite längre än vanligt. Pysslar. Tittar på gråamoln. Funderar över allt och inget. Underbart. Lyssnar på lars winnerbäck. Känner doften av liljor som jag fick av mamma igår. Lägenheten är ovanligt fin idag. Jag har lite saker att fixa idag. Bland annat, hänga in alla kläder i garderoben och sortera, köpa en kökslampa, handla mat, skriva en vecko-mat-lista och promenera. Hoppas ni får en fin dag...

Little miss sunshine


bästa/roligaste filmen på länge

...

Brustna hjärtans café

Söndag. Kemisk obalns i kroppen. Efter en riktigt trevlig lördagskväll med sandra och jesper, thaimat, vitt vin, hysteriska diskussioner, skrattatacker och allmänt mys. De blev till kvar till klockan två och efter att de hade gått droppade nytt främmande in. Så det blev skitsnack ända in på småtimmarna. Klockan var nära att slå fem när vi drog täckerna över oss.



Idag har jag börjat välja ut bilder för framkallning. Funderar på en fotovägg, ovanför soffan, istället för tavlan som hänger där nu. Skulle vara roligt att ligga och titta på sina egna konstverk istället för Ikeas massproducerade exemplar. Som man kan hitta i var och varannat hem.
Efter att ha ätit middag hemma hos mamma, har vi återigen landat i soffan. Slappt och mysigt. Filtar, ljus och "Brustna hjärtans café", så ser min kväll ut. Imorgon har jag planer att förverkliga. Mer om det då.

Ord bevingade som fjärilen


Ordfattig lördag. Än så länge.

Kvällspuss

Fredagsmys. Nu stressar jag ner framör en film, varma baguetter och tända ljus. Täcken och frisk sensommarluft från ett öppet fönster. Det känns bra. Vinet sparar vi tills imorgon då vi får sällskap.



I eftermiddag har jag suttit på ett café och andas in regnluft under en markis, med en glass i handen, tillsammans med lillasyster och mamma. Vi har haft väldigt otur med vädret den senaste tiden. Himlen öppnar sig, helt oförberett. Men det var mysigt ändå. Ett riktigt ösregn, med hagel är alltid lika spännande att titta på. Efter det svängde vi förbi sandra och jesper en stund för att låna lite filmer, men blev kvar en stund extra och färgade sandras hår. Jag fick med mig lite böcker hem också. Jag är ivrig på att öppna en ny bok. Fast kanske inte ikväll, jag kommer nog somna ganska tidigt.

Eftertankar

Jag har nått mållinjen. För den här gången. Jag har segrat över alla ångestladdade känslor som funnits inom mig de senaste veckorna. Jag har kämpat och vunnit en personlig seger. Över mina rädslor. Över mina övertygelser om att det här inte kommer att gå. Jag är verkligen ett känslofreak, jag bryter ihop av det mesta som är jobbigt, jag oroar mig på tok för mycket över morgondagen, jag är oftast helt övertygad om att alla andra är smartare, än mig. Jag glömmer ofta bort at jag finns och att jag också har rätt att uttrycka mig och säga vad jag tycker och tänker. Fast i de flesta fall, har jag ganska svårt att hitta mina åsikter. Jag tycker det är ganska skönt att vara passiv och inte tycka så mycket hela tiden. Jag pratar helst inte i onödan.

Det är fredag och jag kan vara ledig med gott samvete. Utan att känna stress eller press över kommande vecka. Nu har jag sjutton dagar på mig att ladda upp metalt inför hösten och kommande termin. Det finns fortfrande lite tid kvar att njuta av sommaren, även om höstvinadarna redan är på väg. Jag är verkligen glad över att jag tagit mig igenom det här. För det har trots allt varit väldigt roligt och jag tror att jag har lärt min otroligt mycket på vägen. Så tummen upp för sommarkurserna. Och tummen ner för oberättigad stress och ångest.

Torsdagkväll...




Jag har tittat på bloggar i kväll. Beundrat. Dissat. Älskat. Klickat bort. Jag tycker att det är svårt att hitta nya inspirationskällor där ute. Men vissa lyckas fånga mitt intresse. Dock väldigt få. Jag kanske är väldigt kräsen, vad vet jag. Men då slog det mig, vad ni egentligen tycker om min blogg.

Så ni som läser min blogg, varför gör ni det? Vad var det ni föll för?
Det vore kul om så många som möjligt kunde svara.

tack på förhand.

Jag lyssnar efter regn, elektricitet i luften

Regnet smattrar mot rutan. Vi har hämtat täckena från sovrummet och bäddat ner oss i soffan. Jag känner mig ovanligt lugn. Imorse cyklade jag iväg till sista föreläsningen utan ångestkänslor, imorgon hoppas jag på samma sak. Lättnad. Snart ska jag koka en kanna te. En chailatte vore gott, men mjölken är slut. Så det får bli lady grey, istället. Som det känns nu, kommer john blund att hälsa på tidigt ikväll.



det var så länge sen
att jag glömt bort
hur det känns
att komma hem.

Jag har tappat bort mitt språk

Bilder från Varberg, andra augusti...








Time goes by. Nutiden, blir till minnen. Livet springer ifrån oss. Jag glömmer saker som jag borde göra. Eller snarere förtränger. Jag har tappat bort mitt språk, i engelstlitteratur och föreläsningar, i måsten och annat som får mig att vilja ge upp. Två dagar kvar. På fredag kommer jag att jubla av lättnad. Det är tufft nu, jag orkar inte riktigt hålla huvudet högt. Men jag försöker så gott det går, trots trötthet, ångest och förvirring.

Jag hamnade i sängen igen efter frukosten. Magont. Ångestmage. Lite senare lyckades Jonathan få med mig ner på stan för mat. Lasagne. Jag hittade ett par ursöta skor också, som jag unnade mig (när jag kom hem låg en check med skatteåterbäringen i brevlådan, yes). Nu återstår det bara att se om jag kommer kunna gå i dem, eller inte.

Nu sitter jag här med hårfärg i håret. Uppfräschning pågår. Höstbrunt, med röda insalg.

Jag blir din kamera, din fotograf











Min första riktiga personfotografering. Pojkvännen med gitarren.

Regnsmatter mot ett parasoll

Fika vid Anundshög.





I eftermiddag har jag vandrat omkring bland ax och blåklint, gått genom fält och gröna ängar, fotat älsklingen med gitarren, sprungit i sommarregn hand i hand, fikat under ett parasoll och konstaterat att, "efter regn kommer solsken". Helt klart en uppiggande start på veckan. Morgonmolnen och eftermiddagsregnet lyckades till och med dra förbi, så det ser ut att bli en skön sommarkväll, även ikväll. Som bäddat för en sommarnattspromenad. Men först ska jag öppna kvällen med att börja läsa lite ekokritik tills imorgon och därefter väntar en god middag.

Tionde augusti tvåtusennio

Måndagmorgon. Mulet. Det känns riktigt skönt att slippa svettas igenom den här dagen. Föreläsning, både för- och eftermiddag. Helgen har gått fort som vanligt men vädret har varit strålande så dagarna har spenderats på klipporna. Riktigt härligt att kunna svalka sig. Nu sitter jag här solbränd och väntar på att cykla iväg.



Dessutom blev det en mysig avslutning på söndagkvällen igår. Ljummen sommarkväll. Stjärnklart. Bästa vännen och massvis med intressanta diskussionsämnen. Efter det somnade jag väldigt gott.

Det här är början på en ny tid

För cirka en vecka sedan skapade jag en ny blogg. En nystart. Den här veckan har jag skapat en helt ny design, ett helt nytt kategorisystem och förhoppningsvis ett litet annat typ av bloggande. Mer personligt skrivande. Jag tyckte att hittaida förlorat all sin charm, för mycket gamalt och för lite nytt för att jag skulle kunna trivas. Jag kände mig helt enkelt färdig med den bloggidentiteten. Det här kommer mer bli som en skrivbok blandat med mina fotografier. En skrivbok med en titeln "Love letter paper cuts" eller på svenska "Att skära sig på kärleksbrev". Det konceptet känns mycket mer som min stil. En mer poetisk uttrycksform.

Nu hoppas jag bara att ni, mina trogna följeslagare följer med mig hit, på en ny resa. Ni kommer att känna igen er och ni som fortfarande vill förknippa mig med hittaida, så är det helt okej. För stunden är jag taggad till tusen för att dra igång det här projektet, med nya textrader och massvis med fotografier.


Välkommna hit alla gamla och nya läsare.
Följ min nya blogg med bloglovin.

Om mig



Ni kan kalla mig Ida. Det här är mitt kärleksbrev. Min historia. Mina ord. Min vardag blandat med personliga fotografier. Jag är tjugotvå år, bor någonstans i mellan Sverige (Västerås) och har en passion för att skriva. Olyckligtvis har mina fingrar hållt sig borta från pennan alldeles för länge nu. Detta är ett försök till att hitta tillbaka till den passionen, att uttrycka sig i ord. Jag gillar även att förfina min vardag med vackra fotografier. Det bästa jag vet är att promenera runt med kameran runt halsen och andas in världen genom kameralinsen.

Annars lever jag tillsammans med min vackra pojkvän och studerar Textdesign på högskolan. Trivs bäst gör jag när jag lyckas skriva den perfekta textraden, får pussar i pannan, fångar ett riktigt snyggt motiv eller vaknar tidigt på morgonen utan måsten och ute på en mysig höstpromenad när löven är sådär förtrollande, färgsprakande. Det här är mitt liv, en mental berg- och dalbana,

välkommna.




kontakt: [email protected]

(jag tittar inte mejlen så ofta, så om du vill ha svar snabbt skicka hellre en kommentar)