För det finns nåt bra och stort i alla om och alla men


Stjärnor, syrener, eftersnack, ljusstrålar och sömnlösa nätter



Natten kom. Morgonen kom. Ljuset kom. Solstrålarna lös rakt in genom pesiennerna och målade mönster på våra ansikten. Jag kisade, drog täcket över huvudet, drog för gardinerna tills tankarna snurrade runt och vinbruset börjat lägga sig. Skrivblocket låg bredvid mig på nattduksbordet och jag behövde inte ens tända lampan för att se raderna. Bläcket sipprade fram ur pennan och mina iaktagelser tog form.

"Det börjar bli ljust ute. Fåglarna kvittrar. Du snarkar. Jag ligger vaken och tänker. På att taklampan ser ut som en jordglod och på att jag glömde sätta syrenerna i vatten. De som jag plockade på vägen hem från stan, medan du hoppade i en fontän. Vi dansade på lysande stjärnor också. Det brukar vi göra när vi går hem från stan.

Nyss satt vi i hallen med Sara och Häger. Kisspaus blev till eftersnack. Jag älskar eftersnack, det är så mysigt att sjunka ner mot väggen på golvet och pratar bort flera timmar, när man egentligen är på väg hem. Samtalen blir djupare. Huvudet snurrigare och känslorna starkare. Det var Saras dag idag.

Tänk att det redan är ljust. Träden svajar lätt i vinden. Det är tyst. Jag hörde några skratt nyss eka mellan husen. Människor som är påväg hem några timmar försent. Jag hade egentligen inte tänkt skriva så mycket om hur min vecka varit. Men man skulle kunna sudda ut den från almanackan, utan att det skulle märkas. Timmar, dagar, veckor, månader har lämnats tomma, utan minnen, utan stolthet, utan glädje, den senaste tiden. Borta. Dagar som jag borde ta tag i mig själv har jag istället sjunkit djupare. Jag har en tenta jag måste ta tag i, men jag står oförmögen bredvid och tittar på när timmarna går upp i rök. Fem dagar kvar."

Det skrev jag klockan nolltreförtiofyra inatt. Efter det såg jag solens alla stadier komma och gå tills det att jag somnade halv åtta. Då hade hoppet försvunnit ur mina ögon och ångesten planterat nya frön. Trots allt har dagen sipprat förbi hemma hos världens bästa mammor. Nu måste jag fokusera på en dag i taget. Ny vecka. Ny månad. Nya steg. Imorgon ställer jag klockan tidigt och håller tummarna på att jag kommer upp.

En tomhet som kvarstår

Mina ögon är stängda. Jag drömmer. Jag flyger. Jag kan. Jag vill. Jag landar. Jag fladdrar. Du vinkar någonstans långt där borta. Jag skrattar. Jag gråter. Du tröstar och finns där bredvid mig. Jag tappar andan. Sjunker. Ditt leende bleknar. Jag ser inte. Du håller om mig. Jag viskar. Tyst. Du torkar tårar. Vi håller händer. Vi går gatan fram. Det regnar. Och du fäller upp ett stort paraply.

...

Det åskade nyss. Regnade. Vi sprang mellan Galleriorna. Vi klarade oss ganska bra. Jag köpte en klänning som jag antagligen kommer att lämna tillbaka. Nu äter vi godis och vindruvor. Tittar på Talang. Ibland behövs inte mer än en famn och en kopp te. Ibland behöver jag mycket mer än så. Just nu dunkar inte mitt hjärta lika hårt. Jag är lugnare. Det är fredagkväll och jag undrar varför mina dagar är lika tunga som bly. Utan anledning.

...

Det är så mycket som jag vill skriva. Som jag tänkt på hela veckan när internetrutan blinkat tom, nu när jag har chansen är jag lika tom som vita pappersark. Jag skrev i min skrivbok en dag. Men det är en hemlighet.


Zenit-E



Min första filmrulle är framkallad. Jag kan inte påstå att jag blev överlycklig över resultatet. Halva rullen var ljusskadad. Det blev billigare i alla fall och jag hoppas på bättre lycka nästa gång. För hela grejen var väldigt spännande. Internet krånglar fortfarande för oss, men det var nog allt jag hade att säga just nu. Dessutom var scannern väldigt dammig, så det blev väldigt mycket retrokänsla över det hela.

Dandelion


Jag har haft en ofrivillig bloggpaus på grund av internetbrist. Just nu surfar jag på ett instabilt nätverk som kan försvinna när som. Under tiden har jag passat på att njuta av det fina i livet. Så som långa frukostar, vänner, parkhäng, vin, grakisk mat, kakpicknick i hamnen, (myggor), solstrålar, åska, spöregnspromenad och sommarnattsfilosofier.

Den här veckan måste jag ta tag i projket, hemtentamen i språkhistoria. Men jag mjukstartade med tårtkalas för min sjuttonåriga lillasyster (grattis igen sötnos) och balkonghäng hemma hos mamma. Dessutom har jag startat projekt-vända-tillbaka-dygnet. Så jag borde gå och borsta tänderna och krypa ner i sängen. Och så hoppas vi innerligt på att jag har fått tillbaka internet imorgon.

Svarta dagar följs av vita nätter


Du åkte nyss. Jag lyssnar på röd.
Jag målar upp bilder i mitt inre och försöker se in i framtiden. Hur jag förändras. Hur jag blir hel. Hur vi står sida vid sida. Du lämnar spår efter dig och jag saknar redan din andedräkt. Just nu skulle jag vilja ha en puss på munnen. Jag kommer nog inte kunna sova utan dig. Jag leker med takarna. Vi sitter på en balkong i Barcelona. Vi dricker vin och andas solsken.

Ikväll har vi strosat. Jag älskar att strosa. Efter en svart dag, har kvällen varit underbar. Speciellt de senaste timmarna. Vi har promenerat med syster. Pausat i lekparken. Gungat högt i skenet från gatlyktan. Jag gillar det gula ljuset som lyser upp världen på natten.

Tänk att det blev en fin fredag tillslut...
Jag har tur som har dig i mitt liv.

Tjugonde maj

Två fåglar flyger över himlen. Ett flygplan ekar lite längre bort. Världen är gråmulen, men grönskan och sommarkänslorna väger just nu mycket tyngre. En humla svischar förbi. Du och jag sitter med varsin dator, på vår pyttelilla uteplats. Med mina turkosa naglar försöker jag skriva någonting som omvärlden skulle kunna förstå. Men det är svårt att förklara hur det är att vara jag. Jag älskar livet samtidigt som jag hatar det. Jag hatar att sova länge på dagen samtidigt som jag älskar att vara uppe långt in på småtimmarna. Jag skulle kunna fortsätta i all oändlighet, men det får vara bra så. Förhoppningsvis har jag fotat upp en filmrulle idag. Min första. Jag vet inte om jag vågar framkalla den. Samtidigt är det helt fantastiskt att det går att sitta ute i bara en tunn tröja när klockan snart är nio.


Eftermiddag på triangelnätsvägen



En paus från vardagslivet. Regnsmatter under ett stort parasoll. Glass, kaffe och kakor. Jonathans föräldrar. Trädgårdsfotografering. Jag gillar gamla analoga objektiv, bilderna blir så mjuka. Som bomull, ungefär.

Sommarnattsluft

 

Jag lägger mig arm på din och säger godnatt. Du är sval och mina fingrar är varmare, precis som det ska vara. Jag är varm när du är kall.


Nätterna har förvandlats till sommarnätter. Staden sover. Och jag sitter vaken. Vi var ute och promenerade nyss, det var tyst och fridfullt. Det är inte förrän nu jag vaknar till liv. Jag har inga vanliga dygn längre, det har blivit så med tiden. Jag skulle bara ligga sömnlös och vrida på mig, om jag skulle försöka sova. Istället lyssnar jag på musik ur mina hörlurar, ser dig sova en kort timme, skriver ord efter ord för allmän beskåda och andas in nattluften från ett öppet fönster. Jag har alltid kännt mig mer levande på natten.

 

Annars har jag sovit bort alldeles för många timmar under dagen, skrivit klart min essä och strosat runt på stan med min analoga systemkamera. Utan resultat dock, det visade sig att filmen inte tog. Trist. Men jag ska försöka få till det med lite experthjälp senare i veckan. Vi gick och satte oss i parken med en ben&jerrys-bytta isället. Jag tror jag är kär i sommarkvällar och sommarnätter. Tänk att det är så lätt att glömma, från år till år. Jag har aldrig varit så lycklig som när vi hade sommarnätterna för oss själva tvåtusenfem. Tänk att det snart är fem år sedan...


Och du säger att staden är precis som staden alltid varit



Imorgon hoppas jag på pigga ögon och inspirtation till de sista sidorna på essän. För just nu känner jag mig sjukt överbelastad och oinspirerad. Men också sjukt nöjd. Nu ska jag väcka Jonathan som somnat i soffan och krypa ner ensam bland mina blommiga sängkläder. Vad var det du sa? Trettiofyra dagar kvar tills vi äntligen får sova bredvid varandra igen. På riktigt. Som jag längtar...

Majhimmel och körsbärsblom



Lyckopiller





"Du är mitt lyckopiller också, men du kan vara mitt neråttjack ibland med..."
Det var så du sa det. Sådär perfekt.

Överskottsenergi

Vilken helg. Jag har upplevt sommarvärme med min käraste vän, sett körsbärblommorna, blomma och sedan tappa alla sina blad. Vi har ätit sallad i parken, druckit vin ute på gården och grillat grillspett utanför ytterdörren. Vi har bakat rulltårta, tittat på när grabbarna tapetserat och promenerat en liten vända, för att undvika efterskalv från gårdagens. Jag är trött men lycklig. Jag lever på överskottsenergi från fina ord, från en av er läsare och ler lite smått av att jag faktiskt sätter spår i vissa hjärtan. Det är vackert på något sätt.

Just nu ser jag hur pluggberget växer och jag känner vemod inför att börja veckan med det. Men det är morgondagens bekymmer. Ikväll ska jag bara vara. Dricka te, fixa lite gott kvällsfika, tända lite ljus och känna varm hud under mina fingertoppar. Kärlek. Men först blir det en snabbvända till affären för att köpa baguetter och lite annat smått och gott.

Chokladglädje


Fikapaus i essä-skrivandet.

Bara fyra sidor kvar...


Vardagsbetraktelser

Verkligheten har hunnit ikapp mig. Men jag njuter av att bocka av saker på listan, promenera långa promenader och försöker förstå mig på livet. Lägenheten har blivit besiktigad och nu börjar det droppa in nyfnikna lägenhetstittare. Jag känner en enorm lättnad för varje dag som går. Vi har bara ett mål i sikte just nu. Barcelona. Idag ägnar jag mit åt essä-skrivande, blandat med promenader, matlagning och fikapauser. Snart blir det laxsallad. Annars har jag slut på bilder och jag vet inte när jag och kameran kommer få tid till varandra igen. Förhoppningsvis snart. Imorgon ska jag och Sara ha tjejdag. Det kommer bli perfekt. Vi hörs snart.

Så snurra min jord igen



100512

Jag börjar äntligen känna mig mer som mig själv igen, efter fem jobbiga dagar av förkylning. Idag har jag strosat omkring bland storhandlare på Ica Maxi och upptäckt tjusningen med att faktiskt vara vuxen. Jag kom på att Jonathan är ledig inatt också. Det gjorde mig glad. Så vi köpte en flaska vin också. Spanskt. Bara för att. Nu ska jag fixa en smoothie och ta några djupa andetag.


Tid. Den där tiden.

 

Jag har druckit tekopp efter tekopp ikväll och samlat tankarna. Allting snurrar som en virvelvind. Jag har aldrig längtat bort så mycket tidigare. Aldrig. Jag har fått nya insikter den senaste tiden. Det är inte likt mig att kritisera eller bli upprörd över hur andra männsikor lever sina liv. Men. Jag är så trött på idiottv, politiker, ytliga männsikor, blogghypen och svenssonsvenssonliv. Jag ser saker nu. Saker som jag blundat för tidigare. Jag ser hur mentaliteten förändras, jag ser brinnande ögon slockna och chanser som rinner mellan fingrarna.

 

Jag försöker lära mig av andras misstag och jag har sett hur lite det är som krävs för att allt ska fallera. Alla drömmar. Allt. Jag kan se mina egna drömmar gå upp i rök om nätterna, hur mitt liv förändras till en mardröm. Hur allt jag byggt upp faller ihop som ett instabilt korthus. För livet är skört, tunnt som en spindeltråd och det är lätt att begå misstag. Alldeles för lätt. Tro mig jag vet...

Livet här hemma har ingenting att ge mig för tillfället. Ingenting. Jag känner mig instängd. Jag mår dåligt. Jag ser fler hindrer än möjligheter. Jag ser måsten. Jag hör hur telefonen ringer. Jag kan inte ta befälet över mig själv. Det finns för mycket som distraherar mig. Alla fasta punkter. Den där förbannade tryggheten som gör mig lat och ostrukturerad. Jag förlorar motivationen. Inspirationen. Allt. Jag skulle bli en av alla döda fiskar som följer strömmen om jag stannar. För det är det enda sättet att överleva här.

Jag ser hur kockorna tickar på medan jag stampar på samma punkt. Tiden. Den där tiden. Som kommer och går. Och lämnar spår. Jag har bestämt mig. För att flyga istället för att falla. För att testa mina vingar. Och jag ska göra verklighet av ordet frihet. Jag ska inte längre stå still medan tiden går.

Känslosam

allt vackert
är så mycket
svårare att se
...



"För varje vilsen människa finns det en väg tillbaka..." Sjöng en klok röst en gång, jag vet inte vem, men jag vet att jag fastnade direkt. Jag försöker tro på dessa ord och putta undan den evige pessimisten som bor inpräntad i min hjärna. Jag skrev exakt samma ord för ungefär ett år sedan. Det måste finnas en uppåtspiral någonstans för mig med. Jag har en hel lista på saker som jag verkligen måste ta i tu med. Den är oändlig. Nummer ett på listan måste bli att ta tag i skolan. Nummer två får bli att ta tag i mig själv och komma på fötter igen. Nummer tre står för hälsa, motion och välmående. Nummer fyra står för kreativitet. Nyckeln till allt. Jag borde inte känna mig så här. Jag tappar allt, alldeles för ofta. Jag har blivit expert på att falla och katastrofal på att flyga. Mina vingar är tunga... men jag måste upp till ytan.

Och liljorna faller från ett fönster i Västerås i natt



Och människorna i de låsta tysta husen
Glämtar på gardinen och stirrar ut på gatan
Med ögon som är rädda, för allting som kan hända
Fast det redan hänt

Sömntabletter tycks vara effektivare än sängar

Natten har bestått av feberdrömmar, dimmor och smärta. Jag vaknade febervarm klockan halv sju imorse och tvingade iväg Jonathan till macken för att köpa värktabletter, han hämtade även en karta sömntabletter hemma hos sina föräldrar. Efter det somnade jag som en stock och vaknade inte förrän klockan tre. Nu svider det i mina ögon och jag är sugen på allt som innehåller socker i mängder. Eftersom den här dagen ändå är förbi, kan jag lika gärna bädda ner mig i soffan och fortsätta titta på Avatar (tills söta Sara kommer hit med lite rulltårta).

I need some fine wine



Klockan börjar närma sig sju en regning majkväll. Maten är på ingång och rödvinet luftas. Jag och Jonathan ska mysa lite extra ikväll. Jag har varit lite nere de senaste dagarna. Förkylningssymtom, trötthet och ångest har legat som ett töcken framför min närhinna och ömmat i kroppen. Jag hoppas att kvällen kan bli min medicin....

Ps. tack för alla kramar och "baklagar sorgen" igår ♥

Farväl


Gårdagen.

Kameralek



Här ligger ångest och prylar i drivor

Små utdrag av det jag skrivit på ikväll.

"När jag sitter på spårvagnen brukar jag alltid andas på fönstret och skriva mitt namn med versaler på rutan. Jag brukar sprida ut lappar med poesi på gatorna, undertecknade med min signatur."

"Jag vandrar oftast ensam med Converse på fötterna (jag har ett par i varje färg), rosetter i håret, tygkasse i handen (kanske en analog kamera också) med en blick som skriker efter uppmärksamhet."

"I hela mitt liv har jag känt mig som en åskådare. Som ett spöke som svävar runt och tittar på medan människorna omkring mig lever sina liv."

"Eftersom att ingen kan se mig, skriker mitt inre efter en litenliten blick, ett hej i förbifarten, ett förhastat vad är klockan? eller vet du vägen? Kanske ett kort ursäkta, i kön på ica eller i bästa fall en smekning över axeln, räcker i de flesta fall för att jag ska känna mig meningsfull en hel dag.
Han fick mig att känna mig meningsfull i ett helt år."

"Staden var ny. Jag var ny. Eller, egentligen var det jag som var ny i en gammal stad. Men staden var ny för mig. Jag gick längst gamla kullerstensgator, över ett övergivet torg."



"Jag vet att jag övervägde att omedelbart lämna stället. En dunkel liten lokal. Tom. Inte särskilt lockande. Skivorna stod nerställda i liknande små flyttkartonger i bokstavsordning på ett avlångt bord som löpte längst hela butiken. Jag stod och bläddrade mellan a och c när han dök upp bakom ett draperi."

"Jag minns hans leende den där första gången. Det var som en pinsam scen ur en kortfilm. En sekvens av lycka. Min lycka."

"”Jag älskar regn”, förklarade jag och lyfte blicken från kartongen med skivor och fastnade framför hans leende. ”Jag hade inget paraply…”"

 

"Jag kommer ihåg att jag var den enda som var genomvåt på spårvagnen hem och att alla tittade på mig. Jag kommer ihåg att jag skrev mitt namn på rutan extra stort och ritade ett hjärta under med datum och allt. Jag älskade regnet från och med den dagen. Jag dansade på gatorna och när jag kom hem skyndade jag mig in för att sätta på cd-skivan. Jag längtade efter musiken. Jag kommer ihåg att jag satt på golvet bredvid stereon hela kvällen och bara lyssnade. Tills jag vaknade morgonen därpå av ljuset som strömmade in genom persiennerna."

 

"”Jag älskar den, jag bara älskar den så himla mycket”, utbrast jag dagen därpå i samma lilla trånga skivbutik mitt framför hans ansikte. ”Den är perfekt!”"

 

Natten är min bästa vän ibland.

Nu ska jag försöka sova lite.

Sov gott.


Under majhimlen



Jag är helt ensam. Jag sitter och skriver på en ny berättelse. Och ler lite då och då för mig själv. Det är skönt med lugnet, men tysnaden klarar jag mig helst utan. Jag saknar din röst. När du inte är i närheten. Men jag behöver verkligen de här timmarna för mig själv. Nu ska jag lägga mig ner och bara lyssna. På fin musik och drömma mig bort. Under en filt omgiven av levande ljus. Det känns som ett skönt avslut på en jobbig dag. Jag kan bara säga en sak: jag hatar mobilförsäljare. Men jag försöker tröstar mig med att jag antagligen har en ny leksak att leka med imorgon. Puss så länge.

Godnattpuss

Orden måste ha fastnat någonstans på vägen. Bland bokhyllor, molntussar, motionsspår, matlagning, framför kommissarie Winter, jordgubbskräm och lugn och ro. Så jag ska inte skriva onödiga boktäver, bara för att fylla ut. Bilderna får tala för hur underbart livet kan vara, när man minst anar det. De lyckliga stunderna ligger alltid kvar lite längre och dyker upp då och då som små fina sekvenser. Som en liten kortfilm.



Godnatt.

Jag sjunger med till visor längst tomma gator



Jag har vandrat mitt första motionsvarv runt ån i förmiddag. Lyssnat på fågelkvitter, trallat med till musiken i öronen, blundat mot solen och svettats lite. Det är varmt ute idag. Nu är jag nyduschad och planerna för dagen ser ut som följer: plugga på en filt i parken. Idag blir det rosa converse och rosett i håret. Lunchen får bli sallad och kaffe från cornetto bar. Jag strålar idag, livet känns underbart och jag har visioner att förverkliga. Hoppas ni får en fin dag.

Edit. Det blev lunch i parken och plugg på biblioteket. Essä och språkhistoria är det som gäller de närmaste veckorna. Snart blir det en välförtjänt latte på stan.

Ny design och fler bilder från dagen




Sådär. En poetisk fotodagbok. Det får duga. Ett tag åtminstone...

Dagar vi minns

Beautiful.
Älskade, älskade vår.




Naturen är förtrollande. Jag blir alldeles lyrisk. Idag har vi dukat upp fika på ett vitsippehav i en hage och promenerat längst en stig. I tre timmar. Fyra kilometer tar lång tid, när jag vill stanna och fotografera så fort jag ser någonting vackert. Västerås har sin charm på sätt och vis. Ängsö lär ändå vara den finaste platsen här omkring. Jag har alltid älskat att springa omkring vid slottet, bada från klipporna och promenera längst allén. Idag gick vi en annan väg och jag blev förälskad. Jag borde spendera mer tid ute i naturen, jag tror det skulle vara bra för mig.

Nu ska jag ta mig en kopp kaffe och redigera lite fler bilder. På återseende.

Förstamajkyss

Ännu ett tomt skrivfält som ska fyllas med ord. Jag brukar sitta länge innan jag brukar komma på vad jag ska skriva. Mitt huvud är alltid som ett nytt blankt papper. Vissa gånger skriver jag ner mina funderingar på ett papper innan jag ska sätta mig här framför bloggen. Det kan ta en timme, en hel dag, innan orden vill trycka ner rätt bokstäver på tangentbordet och sedan sväva fram över textblocket. Ibland är det betydligt enklare än så. Men då brukar inläggen inte betyda lika mycket. Jag vet inte om jag gillar kontraster, jag vill att allt jag skriver ska hålla lika hög klass. Idag skriver jag som på räls. Fingrarna dansar över tangentbordet och hjärnan följer stillsamt med.

Det är fösta maj idag och jag ser hur knopparna vaknar till liv och världen förvandlas till ett gröt hav. Jag ser hur blommorna börjar växa upp ur marken och hur människorna samlas där omkring. Det är fint. Trots att vinden viner och himlen är grå, så infinner sig ett lättsamt lugn inom mig. Jag och Jonathan köpte godis och gick och satte oss i Botaniska trädgården. På avstånd hördes förstamajorkestern och demonstrationståget trampade förbi. Jag är kär i dagar, då jag känner hur ångesten rinner av mig och jag kan leva. Utan krav och måsten. Det händer inte så ofta och det gäller att ta vara på varje sekund. Vi lever ändå här och nu. Imorgon kan det vara försent.

Nu hör jag dig från soffan: "När ska du publicera, jag sitter och väntar...?" jag ler innombords och undrar ifall jag ska visa en bild också. Men jag tror inte det behövs. Jag tror ni förstår ändå...